top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverMarielle Bakhuizen

Ben jij bang om nee te zeggen? Lees hieronder mijn tips!

Je krijgt een vraag, je denkt nee en er komt toch ja over je lippen. Herken je dat? Nee zeggen is niet iets wat iedereen even makkelijk vindt. Als we nee zeggen dan zijn we bang dat mensen ons niet meer aardig vinden, bang om mensen kwijt te raken, dat we egoïstisch zijn, bang om anderen teleur te stellen, het gevoel een ander af te wijzen, bang om ruzie te krijgen of we voelen ons schuldig. Er zijn veel verschillende redenen voor. De focus ligt vaak op de ander.


Of je zegt geen nee, maar je laat wel merken dat je eigenlijk niet wilt. Zoals:


 • Misschien of eigenlijk te zeggen. Nou geloof me, als je iemand tegenover je hebt die dan nog even door blijft vragen, dan wordt jouw nee waarschijnlijk toch ja.

 • Je laat non-verbaal blijken dat je iets niet wil door boos te kijken of te zuchten in de hoop dat een ander dat oppakt. En dat doet hij of zij niet…

 • Of je stoppen slaan even door, je wordt zo boos op de ander dat hij of zij niet aan jou denkt. Is er nou niemand die snapt dat jij even geen tijd hebt!

Je kunt uiteraard blijven hopen dat anderen wel gaan leren begrijpen wat je jij nodig hebt, maar die kans is vrij klein. Daarmee maak je je ook nog eens afhankelijk van een ander. Dus ik adviseer je om zelf aan de slag te gaan en nee zeggen in een ander perspectief te zien.


Als je nu eens anders kijkt naar nee zeggen. Zoals:


 1. Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf.

 2. Echt nee zeggen creëert duidelijkheid voor jou en de ander. Je geeft hiermee grenzen aan waarmee de ander rekening kan houden. Want laten we eerlijk wezen.. met een beetje ja zeggen en dingen half/half doen, doe je de ander ook tekort.

 3. Nee zeggen levert meer ruimte en rust, een gevoel van vrijheid doordat je een keuze gaat ervaren.

 4. Door nee te zeggen ga zelf weer aan het roer zitten en je leidt je eigen leven.

 5. Door nee te zeggen hou je meer tijd over voor de dingen die je leuk vindt.

 6. Je hebt het recht om nee te zeggen. Hoe de ander dit ontvangt, zegt vooral iets over de ander.

 7. Nee is het antwoord op een vraag, je wijst iemand niet af!

Daarnaast zou je je ook eens kunnen bedenken dat stel dat iemand jou niet meer wil zien, omdat je nee zegt, wat is die vriendschap je dan waard?


Natuurlijk kun je wel kijken naar de manier waarop je nee zegt.

 • Zeg het rustig en duidelijk zonder in de verdediging te schieten.

 • Wees eerlijk en verzin geen smoesjes en vertel kort waarom het niet kan of je het niet wilt. Wees je bewust dat als je smoesjes gaat verzinnen dat je iets met jezelf hebt om uit te zoeken. Er is nl. een reden voor dat je dit doet. En vaak is dat er 1 vanuit het eerste stukje van deze blog.

 • Toon ook begrip voor de ander als hij of zij teleurgesteld is. Probeer je in te leven, maar let hierbij wel op: je kunt wel meedenken, maar het is niet jouw taak om met een oplossing te komen.

 • Begin met iets positiefs, zeg dan nee en sluit af met iets positiefs. Bijvb. “Wat leuk dat je dat aan me vraagt, maar ik kan nu helaas niet. Ik zou je wel graag een andere keer helpen”.

 • En als mensen je proberen over te halen, blijf je nee dan rustig herhalen. Je hoeft er geen redenen bij te verzinnen, want je hoeft je niet verantwoorden.

 • Als je twijfelt of je nee of ja wilt zeggen, zeg dan dat je wat extra tijd nodig hebt en dat je erop terug komt. Kom er dan ook wel op terug, zodat iemand weet waar hij of zij aan toe is.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog, stel ze gerust! Ik geef je graag antwoord.

74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page