top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarielle Bakhuizen

Welke taal van de liefde spreek jij? Doe de test!

Bijgewerkt op: 25 jun. 2020


Herken je dit? Dat je op een bepaalde manier verwachtingen hebt van je partner, maar dat hij of zij dit helemaal niet lijkt aan te voelen? Bijvoorbeeld; jij houdt van opgeruimd en je komt thuis na een werkdag en je huis is één grote bende, terwijl je partner in de keuken een heerlijke maaltijd voor je heeft bereid. Of jij vindt het fijn als je een knuffel krijgt als je thuiskomt, maar hij vindt dat hij met het geven van een bosje bloemen vertelt dat hij van je houdt. Het leidt vaak tot onbegrip en frustraties over en weer…


Iedereen uit liefde op zijn of haar eigen manier en wil ook graag liefde op een bepaalde manier ontvangen. We noemen deze manieren van uiten ook wel liefdestalen. In relaties is het heel belangrijk om van elkaar te weten welke liefdestaal je spreekt. Iedereen heeft namelijk liefde nodig!


Er zijn 5 liefdestalen.


1. Positieve woorden

Als je deze liefdestaal spreekt, wil je niets liever dan complimenten horen. Jij wordt helemaal blij als je partner zegt “ik hou van jou” of “wat zie je er mooi uit”. Dit is heel belangrijk voor je. Beledigingen of sneren blijven je ook erg lang bij en kunnen je erg raken.2. Tijd en aandacht

Als je deze liefdestaal spreekt, vind je het belangrijk om tijd door te brengen met je partner waarin jij en je partner enkel en alleen aandacht voor elkaar hebben. Een avondje samen met een wijntje voor de openhaard vind je heerlijk! Je partner moet er dus “echt” zijn. Afspraken uitstellen, niet écht luisteren of een beetje met de telefoon spelen tijdens jullie date is voor jou not done!


3. Cadeautjes geven en krijgen

Als je deze liefdestaal spreekt, gaat het niet zo zeer om wat je krijgt, maar vooral om het feit dat iemand aan jou heeft gedacht en zijn of haar best heeft gedaan om jou blij te maken met een cadeautje. Of dat nou groot of klein is, maakt niet uit. Het gaat niet om het cadeau zelf, maar om het idee erachter. Een verjaardag vergeten of een onpersoonlijk cadeau geven waar niet over is nagedacht, kan jij zeker niet waarderen.


4. Hulpvaardigheid/dienstbaarheid

Stofzuigen, de vaatwasser in en uit ruimen of de was doen. Kan dat een uiting van liefde zijn? Ja zeker! Het lijkt misschien niet zo romantisch, maar door het doen van dit soort klusjes en het zorgen voor de ander, de ander verlichten van lasten, toon jij immers je liefde. Van luidheid en het niet nakomen van afspraken kan iemand die deze liefdestaal spreekt erg balen en frustratie voelen.5. Lichamelijke aanraking

Even een knuffel, een kus, elkaars hand vasthouden zijn allemaal manieren om je liefde te uiten. Het draait in deze liefdestaal lang niet alleen om seks. Iemand die deze liefdestaal spreekt vindt het fijn om iemand aan te raken als uiting van zijn of haar liefde. Als de ander lichamelijk afstand neemt, kan dat voelen als een afwijzing. Fysiek contact en toegankelijkheid zijn heel belangrijk wanneer je op lichamelijke manier je liefde uit.


Waarschijnlijk heb je bij het lezen de verschillende liefdestalen al gemerkt waar jou voorkeur naar uitgaat. Maar er is ook een test om te ontdekken welke liefdestaal je spreekt. Wat ook mooi is dat je dan kunt ontdekken welke liefdestaal voor jou laag scoort en misschien wel een blinde vlek voor je is. Je kunt de test ook bijvoorbeeld samen met je partner kunt doen.


Wil je de test doen?

Hoe kan dit helpen?

Het kan enorm helpen om goed van elkaar te weten welke liefdestaal je spreekt! We nemen de voorbeelden eens die bovenaan dit stuk staan. Stel jij komt thuis in die puinhoop en je partner staat zijn best te doen in de keuken. Zijn uiting van liefde geven is waarschijnlijk zorgen voor de ander. Als dit jouw taal niet is en je ziet niet dat hij vanuit zijn liefde voor jou zijn best heeft gedaan, dan kan dit best frustraties en een gevoel van onderwaardering opleveren. Jouw opmerking over dat het huis niet is opgeruimd, kan dan bijvoorbeeld hard aankomen. Of een ander voorbeeld. Stel jouw liefdestaal is positieve woorden en jij geeft dus graag complimenten en toont op die manier je liefde. Als je partner die taal niet spreekt en bijvoorbeeld hulpvaardigheid bovenaan heeft staan, dan zullen jouw lieve woorden weinig met hem doen. Maar als je hem ontlast met iets doen wat hij niet leuk vindt om te doen, zal hij die liefde wel voelen. Soms kan het heel simpel zijn. Als jij geen Duits verstaat en hij zegt “ich liebe dich” en je snapt er niks van omdat je die taal niet begrijpt dan zal je ook vast ook niet zien dat hij wel vertelt dat hij van je houdt.

Elkaar beter begrijpen

Als je van de ander weet wat diegene belangrijk vindt in de relatie, levert dit meer geluk op in die relatie. Je kunt meer aansluiten op elkaar en je zal zelf ook beter gaan zien als de ander jou iets probeert te vertellen. We zijn nu eenmaal allemaal anders. Dit is niet alleen belangrijk in liefdesrelaties met je partner, maar ook met andere mensen om je heen zoals in vriendschappen en familie. Je zal zien dat dit echt kan helpen om elkaar beter te verstaan.

141 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page