top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarielle Bakhuizen

Ben jij ook zo goed in uitstellen?

Dagen twijfelen, zal ik wel of niet, wat als het nou niet lukt, wat zouden anderen ervan vinden, is het wel goed genoeg… Soms kun je dagen malen over stappen die je wilt nemen, maar blijft het bij denken. Je zit vast in je hoofd en je komt niet tot actie.


Heel veel dingen die we doen of waar we aan vasthouden, doen we vanuit wat we gewend zijn. Dat is onze comfortzone of ook wel veilige zone genoemd. Hoe moe we ook van bepaalde situaties worden, hoe zat we bepaalde dingen ook zijn, ze zijn wel bekend en we weten waar we aan toe zijn. En weten waar je aan toe bent, geeft een bepaalde zekerheid. Ook al loopt de energie in die situaties weg en blijf je aan iets vasthouden wat niet fijn is. En als je heel eerlijk bent, zijn alle beren die je op je weg ziet allemaal aannames vanuit jou. Het zijn geen feiten, het zijn jouw gedachten. En juist op jouw gedachten kun je invloed uitoefenen!


Stel dat je nou eens anders zou denken en je uitgaat van dat de stap die je wilt nemen wél lukt? Dat je het doel wat je wilt halen heel sterk voor ogen houdt en van daaruit je stappen gaat bepalen. En daarbij beseffen dat iedere stap er één is richting je doel. Je kunt tenslotte ook niet als je onderaan de trap staat in één keer boven staan. Hoe gaaf zou het zijn als het gewoon gaat zoals je wilt en je bereikt wat je wil. En loopt iets niet zoals je voor ogen had? Zet daar dan niet meteen een oordeel op, maar zie het als een mogelijkheid om je acties bij te stellen. Werkte het niet op deze manier, nou misschien lukt het dan wel op een andere manier. Ook dat is nog steeds een stap richting je doel. Falen zit alleen in je eigen hoofd, gekoppeld aan je eigen oordeel. Neem bijv. een klein kindje dat leert lopen. Dat valt een paar keer. Moedig je hem aan om het nog een keer te proberen of zeg je dat hij moet stoppen met leren lopen? Mijn aanname is dat je hem aanmoedigt. En hoe trots is dat kleintje als hij zijn eerste stappen zet na vele keren van vallen en opstaan? Precies.


Loop jij hier weleens tegenaan en laat je tegenhouden door je eigen angst? Laat mij je helpen vanuit andere denkpatronen te gaan denken! Ik help je graag verder met een methodiek die ik hiervoor ontwikkeld heb. Je kunt contact met me opnemen via welkom@mariellebakhuizen.nl

46 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page