top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarielle Bakhuizen

Het belang van doelen stellen!

Het belang van doelen stellen!

Doelen stellen zetten je aan tot actie nemen! Als je een doel hebt dan geeft dit je richting, doordat je doelgericht kunt gaan werken. Als je gaat kijken naar wat jij uit het leven wilt halen en daar doelen aan koppelt, kun je een verandering in gang zetten. Want als je een doel voor ogen hebt, dan kun je daar een plan van aanpak aan koppelen en daar iedere dag aan werken. Doelgericht werken levert je meer focus en meer energie. Denk bijv. maar eens aan een to do lijst … hoe fijn is het niet als je daar steeds iets van af kunt vinken? Richting, focus, energie! Op allerlei vlakken van werk, gezondheid, relaties, familie, financiën en ga zo maar door.


Onbewust

Als je geen doelen stelt, ga je vaak onbewust door het leven. Op de automatische piloot, vanuit gewoontes en patronen die door de jaren heen zijn opgebouwd. En voor je het weet is er weer een jaar voorbij. Natuurlijk levert dit je bepaalde zekerheden op, je weet immers waar je aan toe bent. Maar ik vraag me of dit je veel energie geeft, voel jij nog passie in de dingen die je doet?


Bewuster leven

Door doelen te stellen kom je bewuster in het leven te staan. Nadenken over wat jij wilt in het leven en daar je acties op aansluiten, helpen je om te kijken en ervaren wat er nog meer kan. En natuurlijk vraagt dit van je om dingen anders te gaan doen dan wat je gewend bent, want als je alles op dezelfde manier blijft doen kun je niet verwachten dat je andere resultaten gaat behalen.


Hoe stel je doelen?

Doelen stellen kun je leren. Het is van belang dat jij ze SMART gaat formuleren.SMART staat voor:

S: specifiek (concreet benoemen)

M: meetbaar (kunnen bepalen dat je een doel bereikt hebt)

A: acceptabel/aantrekkelijk (zijn je doelen acceptabel/aantrekkelijk)

R: realistisch (zijn je doelen haalbaar)

T: tijdgebonden (wanneer wil je je doel bereikt hebben)

Maar doelen SMART formuleren alleen is niet voldoende! Lees daarom de volgende tips door.

Doelen stellen begint met durven dromen.

Gaan kijken naar wat je wilt, denken vanuit de gedachte “als alles mogelijk is, wat zou ik dan willen?” Veel mensen stellen geen doelen meer omdat ze niet meer durven te dromen, laten zich leiden door angst.


“Een droom is een wens uit het hart – Walt Disney-”


Begin met het eind voor ogen

Denk steeds aan het eindresultaat van je doel, visualiseer dit en hou dit beeld steeds weer voor ogen. Visualiseren, het voor je zien, van doelen is een van de meest krachtige methoden die wij tot onze beschikking hebben. Het gaat erom dat je steeds actief en bewust met je doelen bewust bezig bent. Jij hebt dit doel bepaald en weet waarom dit doel belangrijk voor je is. En natuurlijk zit het weleens tegen of loop je tegen dingen, maar als je steeds weer terugkijkt naar waarom dit doel belangrijk voor je is. Het is daarom heel belangrijk dat je het doel echt wilt halen! En verantwoordelijkheid pakt om soms je koers een beetje moet wijzigen om je einddoel te behalen.

Start met doen

Neem actie, ga doen. Blijf niet in je hoofd zitten, maar onderneem iets. Iedere stap die je zet, brengt je dichter bij je doelen. Of de stap nu klein of groot is, dat maakt niet uit. Vaak is die eerste stap de lastigste, maar besef dat als je de eerste stap zet dat de volgende stap vaak al in zicht is.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page