top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarielle Bakhuizen

Ben jij een leider of een lijder?

Bijgewerkt op: 25 jun. 2020


Herken je dit?

Wat een rotdag! Niks lukt, die stomme collega mag alle leuke dingen doen, ik word niet gewaardeerd, weer afgewezen voor een sollicitatie, ik denk niet dat ik dat kan, wat als het mis gaat, ze zien me niet eens staan, ik weet het niet, ik doe ook nooit iets goed! En je energie loopt weg.


Gaan deze gedachten weleens door je hoofd?

Weleens of best regelmatig?

En, helpt het?


Ik wil je iets vertellen.


Ken je het begrip van een slachtofferrol? Als slachtoffer geef je alles en iedereen de schuld van wat jou overkomt. Je legt de oorzaak voor de dingen waar jij tegenaan loopt buiten jezelf. En daarmee hoef je dan ook niet na te denken of te kiezen, want de verantwoordelijkheid ligt niet bij jou. Dit levert je misschien aandacht op van anderen, zoals bijv. een helpende hand van een ander, fijne aandacht omdat mensen met je te doen hebben of negatieve aandacht van diegene die van jou de schuld krijgt. Het gevolg is dat je afhankelijk kan blijven van de hulp van anderen of het oordeel van anderen. En door jezelf te ontslaan van verantwoordelijkheid blijf je slachtoffer en word je steeds afhankelijker van je omgeving. Oftewel, je lijdt.


Hoe kun je van een lijder en leider worden? 5 tips.


1.

Wees je ervan bewust dat je in een slachtofferrol zit.

2.

Verander je gedachten. In plaats van dat je denkt “waarom krijgt mijn collega alle leuke opdrachten” verander je je gedachte bewust naar “wat kan ik doen om de leuke opdrachten te krijgen?

3.

Accepteer hoe het is. Iets loopt zoals het loopt. Of iets een fijne of minder fijne dag is, heeft vooral te maken hoe je er zelf naar kijkt en welke gedachte je erbij hebt. Deze gedachte zorgt voor je gevoel. Sta eens stil bij de gedachte die je over een situatie hebt en welk gevoel dit je oplevert. Je gedachten kun je sturen, want daar heb je invloed op. Daarmee kun je ook invloed uitoefenen op je gevoel.

4.

Maak de dingen ook niet te groot, morgen heb je weer een kans om het anders te doen.

5.

Wees wat liever voor jezelf en ga eens kijken wat je die dag allemaal goed gedaan hebt.

Dit is uiteraard een kleine greep uit de stappen die je kunt nemen.

Herken je bovenstaande, maakt het je nieuwsgierig en wil je meer weten? Bel me of mail naar welkom@mariellebakhuizen.nl. Mariëlle Bakhuizen | Personal Development Coach

30 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page