top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarielle Bakhuizen

Burn-out en rustiger aan doen. Hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 25 jun. 2020

Inclusief gratis eBook, link onderaan de pagina.


Als je burn-out raakt, is dat een teken dat je al een lange tijd niet goed naar je lichaam hebt geluisterd. Dat je je grenzen vaak al jaren hebt genegeerd of sterker zelfs dat je ze vaak niet eens hebt gevoeld. Dat houdt in dat je ook vaak niet goed weet waar je grenzen liggen. Hierdoor kun je wellicht denken dat het je eigen schuld is, maar dat is niet zo. Het is wel heel belangrijk om een stap terug te doen.Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat dan?De wereld om je heen en jij

De omgeving waarin je bent opgegroeid, de wijze waarop je bent opgevoed, maar ook de omgeving die je nu om je heen hebt, hebben veel invloed op hoe je met je grenzen omgaat. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een telefoon van je werk waar je ook je mail op kunt lezen. Hoe vaak komt het voor dat je ’s avonds of in het weekend hier nog even naar kijkt? En als je ziet dat je collega’s dit doen of je manager dan kan het gebeuren dat je hierin meegaat. En ik wil zo ver gaan dat dit regelmatig ook nog wel van je verwacht wordt. Automatisch en onbewust hobbel je in deze stroom mee. Totdat je voelt dat de koek op is, je energie weg is en je opgebrand raakt.


Nieuw gedrag

Als je burn-out raakt, is dit een schreeuw van je lichaam om te gaan luisteren naar signalen en te gaan voelen wat goed is voor jou. Dat betekent ook dat je bereid moet zijn dingen anders te gaan doen. Want we kunnen niet verwachten andere resultaten te behalen als we hetzelfde blijven doen. Dat betekent ook inzien dat je iets anders nodig hebt. Voelen wat jouw ritme is, meer rust pakken, maar ook nee leren zeggen tegen dingen. Nieuw gedrag aanleren. Dat betekent wennen voor jou, maar ook voor jouw omgeving.


Rustiger aan, hoe doe je dat dan?

Rustiger aan doen valt niet altijd mee. Juist als je burn-out bent geraakt, betekent dit vaak dat je gewend bent om maar door te blijven gaan, veel ballen hoog hebt gehouden, verantwoordelijkheid voelt voor veel dingen en vooral dat je dit onbewust hebt gedaan. Als je net burn-out bent dan is de kans groot dat je lichaam stop heeft gezegd en je ook echt niets meer kan. Je lichaam trekt dan zo hard aan de bel en geeft zo’n duidelijk signaal af dat je dit niet meer kunt negeren en je rust opgelegd wordt als het ware. Je kunt niet anders dan toegeven aan de rust die je lichaam vraagt. Maar dit is een fase waarin je geen keuze hebt, want je lichaam heeft gekozen.Juist in de herstelfases is het heel belangrijk om bewust keuzes te leren maken en niet in oude patronen te vervallen.Manieren om het rustiger aan te doen

Ten eerste is het van belang om de signalen te gaan leren kennen die je lichaam je geeft. Spanning uit zich op verschillende manieren zoals hoofdpijn, duizeligheid, pijn in je nek en schouders, piekeren, slecht slapen, geen energie, geen concentratie, geen zin in dingen hebben. Zo zie je dat er vele soorten signalen zijn en dat dit voor iedereen weer anders kan zijn.


Als je dit soort signalen ervaart, is het belangrijk om hiernaar te luisteren. Kijk eens naar de planning van je dag en week. Wat kun je schrappen? Plan minder dingen op een dag. Kijk of je dingen anders kan doen of je meer tijd nemen voor bepaalde dingen. Zijn er ook anderen die dingen kunnen overnemen? Levert een rustiger werkplek je minder druk? Kun je wat verjaardagen schrappen?


Maak dingen bespreekbaar met anderen. Met je partner, maar ook op je werk. Het is belangrijk om je gevoelens van spanning en stress met anderen te delen. Het is bewezen dat als je dingen deelt met anderen dit stress vermindert. Daarnaast kunnen anderen ook meer rekening met je houden.


Lees ook mijn “tips om stress te verminderen” in mijn gratis eBook


Als laatste wil ik je meegeven dat nieuw gedrag aanleren en andere keuzes maken tijd kost. De ene dag gaat dat beter dan de andere dag, dat hoort erbij. Dit accepteren en wat liever zijn voor jezelf is al een grote winst.


Het is vaak fijn en zinvol om dit proces samen met iemand te doen. Ik wil je graag ondersteunen bij dit proces. Neem contact met me op voor een gratis kennismaking.

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page